Recent Forum Posts
From categories:
page 1 of 212next »

В голяма грешка си за тиретата.
Така нареченото "късо тире" се използва само при превъзходните форми (примерно: "по-голям", "най-голям").
Във всички останали случаи се използва "дълго тире", т.е. с интервал преди и след него!

Като си тръгнал да даваш акъл, направи си добре справката, и си опресни знанията. Очевидно от начина, по който си написал мнението си, пунктуацията далеч не ти е от силните страни ;)
Алеко го е казал много точно "Пази боже сляпо да прогледа", но още Дядо Вазов е формулирал основата, като е написал стихотворението си
ЧЕТИ, ГОВЕДАРЧЕ!
На сянка, под ореха, говедарче
опърпано видях седнало бе -
очи вперило в скъсано букварче.
- Какво четеш ти, миличко другарче?
- Чета: а, б.

Чети, чети! То чудо днеска прави
туй дребно нещо под това небе,
то мъртви буди, дава ум на здрави,
туй второ слънце бог ни сам остави:
чети: а, б.

Чети! То прави сляпото окато -
из тоя извор целий свят гребе -
за малко труд дарява то богато,
по-скъпо то е от елмаз и злато:
чети: а, б.

Да, слънце то е. Срам за оногова,
кой в мрак духовен жив се погребе!
Чети, чрез него твар ще станеш нова
и силна, за световни бой готова:
чети: а, б.

Ти малко си, но труд те чака тука -
без труд не може нищо - и не бе!
При мишци силни прибави наука -
разковничето там е на сполука.
Чети: а, б!

Интересен ми е начина на мислене на хора като теб - без да са наясно, и без нужната подготовка, се залавят да коментират и обсъждат неща с идеята за супер компетентност.
….и творят нелепост след нелепост, разсмивайки читателите :)

Propusnah da spomena 4e gradat v koito sam ne e goliam- mejdu 200 i 300 hiliadi dushi i ima noshten transport
tova v sofia e smeshno, nali sme evropeici ve4e, hehehe

Az jiveia v Germania sega, tuka si ima moshten transport i si e goliamo udobstvo, noshtem minavat prez edin 4as, no si ima razpisanie, spazva se i niama problem. Opredeleno e rentabilno shtom go predlagat. Te tuk si praviat prou4vania neprekasnato i zatova naiama nikoga pravostoiashti.

Ina4e si prav i tuka i v Sofia noshtem ima degradanti, no men ne me pritesniavat "сутеньори, проститутки и пияници" te sa si hora kato vsi4ki nas. Utre i az moje da sam pianica ili sutenior, znae li 4ovek?

по принцип съм съгласен с теб, но пропусни "болни", хората които са болни не са виновни че са такива…нито са лоши хора.Всъщност един ден всеки от нас ще е болен, затова поне да имаме уважение към тези хора.

Нощният транспорт през седмицата е за пияни, отрепки, сифилистични курви, цигани, клошари, луди, болни и други льохмани, като бедните студенти и селяните от крайните квартали, които нямат пари за такси или кола! Не желая да заплащам по-скъп билет, който да осигури нощен транспорт на сутеньори, проститутки и пияници. Не одобрявам идеята и не подкрепям петицията.

от 4 до 2, не е денонощен транспорт…надявам се да следваш право, защото добре защитаваш становищата си, за съжаление пропускаш дреболии…от 4 до 2 са само 22 часа, според учителката ми от първи клас денонощието има 24, според същата учителка 24 минус 22 = 2…начи 2 часа ти бягат някъде, а денонощен транспорт, е инициатива различна от 22 часа в денонощието транспорт…а за Франкфурт - това е разписаниетосамо на някои линии - има и линии които работят в доста по-малки граници…най-добре питай някой познат там за да си сигурен за това което говориш, иначе мога да ти пратя линк да видиш разписаниети на 83, за да видиш че сутрин е на 8 минути, пук ти го чакай да мине на 8 минути…линка ти потвърждава добрите намерения на компанията, но пътя към ада е осеян с добри намерения

- Някаква форма на Гражданство (няма да стане ще опищят орталъка всите булгари заедно), и според него ограничаване на хората в софия
- Достатъчно големи финансови облаги за други градове така че фирмите да се изнесат от София.
- Пловдив да стане Административна Столица (демек да се изнесе правителството там пък тука да се бачка на спокойствие (ще помогне до някаде. Поне няма заради това, че първанов отива на работа в 9 да източват нон стоп Бул България и да се образуват огромни задръствания по улиците който я пресичат ) )
- Огромни данъци над Колите, (1 на домакинство- нормален данък от там на горе ПЛАЩАЙ )
- Хората да започнат да карат колелета и това да се регламентира законово. Буташ колоездач, Глоба. Блъскаш колоездач и той се наранява или колелото се поврежда МНОГО ГОЛЯМА ГЛОБА. На ти са 1000 лева акт пък ти после пак не му зачитай статуса на ПС.
- и най елементарното. Нямаш Адрес в софия - ми ще си платиш "Винетка" за влизане в софия с колата. "Добър ден старшина ….. адресната регистрация ви е от Долно Нанагорнище но ви е изтекла "Винетката" Глоба

Изключително съм доволен…интересно как ме обвиняваш че съм си забил носа в друг проблем, но въпреки това мислиш глобално, а не само за транспорта…Точно това беше и идеята ми, да се раздразните, но поне за малко да се замислите и резултата е налице - появяват се идеи, които биха могли да помогнат за решаването на наистина важни проблеми.За колелата - веднага съм готов активно да подпомогна инициатива за популяризиране на този евтин и бърз начин на придвижване.Колкото до законодателството, относно санкциите за шофьори които имат вина за инцидентни с шофьори, не съм сигурен с какво бих могъл да допринеса, но съм ЗА с двете ръце и ще помогна и на подобна инициатива.ВИнетка за София - изключително добра идея, 100% съм убеден че ако се направи проучване сред жителите на София това ще бъде прието с поне 80% съгласни.И това е кауза за която си струва да помогнем.
Огромни данъци за втора кола на домакинство - за съжаление повечето автомобили са регистрирани на фирми или на чичо еди кой си, но и това е блестяща идея.
Финансови облаги за останалите градове, за да се изнесат фирмите - също добра идея, за съжаление фирмите просто биха се регистрирали някъде и в София ще имат само седалища или клонове (за да ползват облагите някъде си а да си запазят дейността в София) и всичко ще си е по старо му, но все пак при промяна в законодателството това би могло да е идея която да промени живота в България.Хем няма всички да щурмуват София, хем ще имат нормално препитание и страната ще придобие нормален вид.ЕВАЛА

За "Някаква форма на Гражданство" - предполагам че имаш предвид жителство - е да, хубаво нещо е, ама наистина ще опищят ораталъка и ще стане грозно…
А за административната столица Пловдив - мисля че ако се направят останалите неща, които си предложил - ще е излишно да се прави толкова сложна маневра, свързана с конституционни, законодателни и всякакви други промени.

Та сега да попитам - при такива блестящи идеи, защо по дчволите се занимаваш с транспорт нощно време?Давайте да се захванем с нещо разумно, да помогнем поне младите да разберат ползата от велосипедния транспорт и да действаме за нещата които ще оправят живота ни, а не само да ни донесат минимална полза и то само когато окъснеем.

Що за глупост е това, че във Франкфурт няма денонощен транспорт?!
Разбира се, че има!
Чувате ли се и виждате ли какво пишете?
RMV е най-голямата транспортна структура в европа. Това е и предприятеието което обслъжва транспорта във Франкфурт както и целия регион.
В тази връзка транспорт във Франкфурт има от 4 сутринта до 2 през ноща!
Петък и събота има допълнителни 8 специални линии, по специални маршрути. Който свързват франкфурт с близките градове - Ханау, Дармщадт, Бадхомбург и т.н., като се има предвид, че до тези градове има влак на всеки 30 мин. през цялата нощ.

http://www.nachtbus-frankfurt.de/

това е сайт, на който можете да проверите дадената от мен информация.
Искам да добавя, че не знам за град в Германия с население над 500 хил. души в който да няма нощни автобуси поне в петък и събота.
Предлагам да споделите сайта, който ви давам с вашия приятел там, за може да планува нощните си пътувания по-добре. Срамота е да има млад човек в град като Франкфурт, който дори не е чувал, че в града му има нощен градски транспорт.
И да там на всякъде се промотира като транспорт за "нощни птици и забавляващи се", не виждам нищо лошо в това.
Дори има кампании свъразни с това да не излизаш с колата си в петък вечер, а да ползваш Диско-бус-а (така се популярни някой от линийте през ноща в германия).
Последно има да добавя, че въпросният транспорт можеш да използваш с нормалната карта за градски транспорт! не знам как е ако си купиш билет през нощта, но едва ли ще има промяна в цената.
ТРЯБВА да се борим за нощтен транспорт, дори и само през уикендите да се движи.!!!!

Аха значи : Първо трябва да закрием държавата България защото нещо не върви като хората!

Второ 10 лева в заведение с приятели за цяла вечер и 10 лева за прибиране с такси е ОК и няма нужда от промяна!

Трето Не се занимавайте с това щото има Голям проблем… и той Е… Всъщост той не е един а много и за нито един от тези големи проблеми не сме дорасли като общество да направим каквото и да е за да се оправим. А как ще дорастнем? Ми като защитаваме мнението си и изискваме неща който са нужни.

Амм да си чувал нещо като "малки стъпки". Първо едното после другото и кат свикнем да се организираме сами и да се борим за нещата който имат Огромно значение за всички нас тогава ще се захванем и с тях. Но докато всички сме СТАДО което и най големия идйот може да води, Ще има задръствания, мръсотия и простотия.

Повярвай ми 80% от Софиянци си изхвърлят фасовете през прозореца на колата. Защо, защото да не си умиришат колата и защото ги марзи да си чистят пепелниците, което в прочем се осъществава с отваряне на вратата на произволно място и изтръскване на пепелника !!! Как ще се оправи тва : като ти ленат глоба от 300 лева.

Хората идват тук за да работят. ДА ЗАЩОТО ТУК ЛЕСНО СЕ НАМИРА РАБОТА, и защото нищо не им пречи да го правят. Защо така Щото ни е малоумно управлението и не прави нищо за да промени тази ужасия.

Не ти харесва в Ликьор, ми не ходи там. Дразниш се на Ликьор ми обади се и подай оплакване за нередности там. най малкото ще им създадеш малко главоболия и ще им драснат някой акт. да им е густо на душата. Чудя се ако всеки един се оплаче и то доста често дали няма да стане нещо? НЕЕЕЕЕЕЕ що па да стане ние ще се оплкваме един на друг ама кат ни се допие ще одим в ликьор щото там става збирщока. Само да поясня че не съм ходил там и просто коментирам според горният пост нямам нищо против заведението !

А ти пич си си забил носа толкова здраво в проблема с трафика и хората който прииждат в софия, че нищо друго не ти минава през главата. Аз не виждам какво общо Нощният транспорт има със тази част от "населението" на София.

Това ли ти е ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ. Ами кажи как да го решим?

Аз ще предложа:
- Някаква форма на Гражданство (няма да стане ще опищят орталъка всите булгари заедно), и според него ограничаване на хората в софия
- Достатъчно големи финансови облаги за други градове така че фирмите да се изнесат от София.
- Пловдив да стане Административна Столица (демек да се изнесе правителството там пък тука да се бачка на спокойствие (ще помогне до някаде. Поне няма заради това, че първанов отива на работа в 9 да източват нон стоп Бул България и да се образуват огромни задръствания по улиците който я пресичат ) )
- Огромни данъци над Колите, (1 на домакинство- нормален данък от там на горе ПЛАЩАЙ )
- Хората да започнат да карат колелета и това да се регламентира законово. Буташ колоездач, Глоба. Блъскаш колоездач и той се наранява или колелото се поврежда МНОГО ГОЛЯМА ГЛОБА. На ти са 1000 лева акт пък ти после пак не му зачитай статуса на ПС.
- и най елементарното. Нямаш Адрес в софия - ми ще си платиш "Винетка" за влизане в софия с колата. "Добър ден старшина ….. адресната регистрация ви е от Долно Нанагорнище но ви е изтекла "Винетката" Глоба

Сорри че се разписах за тема не по темата но… не се здържах. Нощен транспорт трябва да има под някаква форма, която е най рентабилна за нашата ситуация. Има хора който ще го ползват ФАКТ има хора който са готови да плащат за него достатъчно, че да е рентабилно : ФАКТ СЛЕДОВАТЕЛНО ТРЯВА ДА СЕ НАПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ЗА ДА ИМА ТАКАВА УСЛУГА.

не бих си позволил да споря с хора, които ползват градски транспорт като окаснеят в пицарията….то това е достатъчно.иначе на въпросите - "защо смятам че софиянци плащат градския транспорт?" защото хората от Перник и съседните му вилаети, които работят в София идват с коли ( справка може да си направите като застанете на владая сутрин - преди началото на работния ден, и вечер след края му)Хората от Костинброд и прочее също (ще се радвам ако застанете някоя сутрин на околовръстното и ломско шосе).Ситуацията е 100% идентична на всички входни пътни артерии сутрин и вечер.Та тези хиляди автомобилисти,които междувпрочем също си изхвърлят боклуците през прозореците на колите очевадно не се возят в градския транспорт та да го плащат… разходите за курсувете на градските превозвачи в ненатоварените часове са калкулирани в цените на билетите, така че вечерните курсуве (с по 1 пасажер) са платени от хората които са се возили по обяд, а може би още сутринта…за нощния живот в чужбина - да, съгласен съм - няма го никакъв, но това което имах предвид е, че не навсякъде има денонощен транспорт и ако тези тролеи бръмчащи празни нощем ще ни направят по-европейски град, следователно е добре да го предложим и на градската управа на Франкфурт, щото те не са достатъчно европейски град.Май по този въпрос трябва да има препрадка към връщащото към действителността изразче - И прекаления светиа, Богу не е драг…
Та като сме си решили проблемите, дай сега да правим удобства нужни на по-малко от 1% от населението… време е да се сетите колко от тия мили нощни заведения отговарят на някакви стандарти и после да съжаляваме персонала дето се прибира с таксита. Да речем колко от Дюнерите в софия отговарят на някакви хигиенни норми, щото на мен навсякъде ми правят дюнера с голи ръце…а къде е аварийния изход в Ликьор и кога ще се превърна в масов гроб?Или пък На края на вселената… сигурно и там има авариен изход, ама айде, това са обикновени дискотечици…не е болка за умиране, ама къде е аварийния изход в ПиАр…
В крайна сметка пак ще ме обвините че се отплевам в други теми, просто ви казвам - нощен живот в София няма, всичко това нощно време е безумно рискуване на живота, с цел обогатяване на хора които им е все тая дали съществува градски транспорт и весело изкарване в личен план.Ама като си тръгнете живи от място с капацитет 180 души в което има 500 - радвайте се, а като се зарадвате за това - ще ви е все тая дали идва рейса или се качвате в няква жълта кола.Обичам София и зная че има много сериозни проблеми които трябва да бъдат решени, а тази инициатива е загуба на време и енергия, защото с тази енергия можеше всеки от нас да направи нещо мъничко за да помогне да се реши голям проблем, защото и най-дългия път започва с една малка крачка…

На мен ми се е случвало да наямам пари за такси и да вървя с километри пеш за да се прибера в къщи и то не толкова късно а към 01:00 ч.
Случвале ми се е и да се бия с шофьор на градския транспорт който не искаше да си направи последния курс по маршрута защото
само аз съм му пътник. Такава ми беше работата че понгякога се работеше до късто. Ако има реулярен нощен транспорт в София и то
по всички линии, дори през час ще е много добре !!!

Дори и това да стане тук ще е голямо подобрение

Горе долу твойто мнение си е чиста завист към студентите в Ст. Град и нищо повече. Може би и малко омраза

Защо решихте, че софиянци плащат градският транспорт ? Вие да не давате всеки месец от джоба си заплати на някой шофьор? Не знам как се финансира Г.Т. но знам, държавата взема част от парите си (данъци но май не само на сф) на софиянци и ги дава на общината и след това общината разпределя.

Абе не знам кой каде питате в чужбина ама аз до колкото знам на малко места има толкова активен нощен живот като в София ! Снощи се забавих в една пицария в другият край на Люлин, беше 12 без нещо следователно няма Г Т. следователно Молиш се на бакшиша да те метне за неква сума или ходиш пеш, ОК хубаво време кво ми пука. Ама като е лошо времето ко праим ? само бакшиши.

Стига с тия пияници и други подобни тя София да не се състой само от Алкохолици (Те тия дето ходят да пият и се наливат кат свине са си едни и същи горе долу ) ? Всички хора който работят в заведения за хранене с малко по-дълги смени им се налага да ползват таксита. А такива заведения в Сф. мноогооо

Кво ги подхванахте студентите? Тия дискотеки да не би само те да ги пълнят там а? Защо тогава не можеш да се разминеш от таксита пред дискотеките и всичките отпрашват за някой краен квартал или центара? Ако ми докажете че повече от 3-4% от Студентите ходят в центара на диско, ще ви кажа БРАВО, "Хмм да се натряскам до нас с приятели и без транспортни разходи (демек 10 кинта поркане + ) или да отида на майната си и там да пия с непознати", какъв ли е отговора на тази мисъл?

Мръсна ви била софия Ми не си изхвърляйте цигарите през прозореца на колата, обелката на улицата и кофата през балкона и Воала. Повечето студенти не излизат от Ст. Град, те ли ви цапат градинките пред блока Амммм ?

И какви са тия глупсти за безплатно возене и без контроли? Това само може да се санува ако има транспорт трябва да е охраняван и задължително платен даже доста по скъпо!

А това че Студентите идват тук за да пият, а не за да учат е друга тема която няма нищо общо с градският транспорт. !!!

Говорите без да мислите много много, и се отплесвате и хващате за несъществени неща, Нека да пуснат кво толкова. Ако не е стане здраве да е след 5 години пак ще пробваме

Мнението ти изобщо няма да го коментирам, първо се научи да пишеш грЪмотнУ. :D
"Необоснувано" от "обоснувка" ли идва? Не я знаех тази дума…
За квартал Света Тройца също не бях чувала…

…А бе изобщо - обичам компетентни хора по форумите. :)))

браво браво…
не защитавам никой, но човекът си е написал, че мнението е "копи-пейст" от друг форум, може просто да е съгласен с мнението и да не набляга на правописа…колкото до грамотното писане-и ти не си цвете за мирисане, грозно е да търсиш правописни грешки вместо да мислиш за смисъла на думите… в тази връзка не разбирам първите букви от последния ти ред "…А бе" спейса май ти е печатна грешка, иначе пишеш добре-може да станеш учителка, само не забравяй да кажеш на децата, че има разлика между късо и дълго тире-това дето си нащракала между "изобщо" и "обичам" е дълго тире, а там трябва да е късо…абе заеми се с математика за по-сигурно

първата ми реакция когато чух за тази инициатива беше силно контрастираща със сегашното ми мнение!Бях очарован…направо екзалтиран, после се замислих…сериозно!Говорих с много хора-кореняци софиянци, студенти от някъде си, чужденци, българи в чужбина- накратко казано грабна ме мисълта за денонощен транспорт в София и се постарах.Като за начало попитах човека който ми каза за тази идея дали скоро се е качвал вечер в градския транспорт.На мен ми се наложи-пътувах в автобус 83 около 22:30ч.пътувах 8 спирки, сам…никой не се качи, въпреки че по улиците имаше хора…отговора който получих е че този човек, който така ентусиазирано ме увещаваше да се присъединя (чрез подписката) не се е качвал в градски транспорт от години… първи извод - без коментар
Скоро след това говорих с родителите си.Те живеят в София цял живот, и двамата са родени в града и живеят на бул.Васил Левски.Мнението им с две думи е че от това ще се възползват единствено населяващите студентски град, които и без това се ползват от всички предимства на София имайки разходи все едно са в шуменско село…защото е обществена тайна че всички те се оплакват колко е мрусна София, но изхвърлят 10% от боклука на града без да плащат такса смет и категорично отказвайки да се върнат на полето от където са дошли…
Колегите ми (от които само един е от град - Ботевград) бяха очаровани, защото с денонощен транспорт могли да ходят "на диско" в центъра без пари - веднага беше прокарана и идеята че нощно време няма да има контрольори… е нямам думи, май наистина софиянци ще продължат да плащат пиянските изпълнения на "градските" които и без това са адската конкуренция, защото с наем от 500лв. на година могат да си позволят да живеят по-добре от мен с 30% по-ниска заплата…
По това време (преди 15 дни) чаках гости от Дания.Казах им че ще ги посрещна на летището - отказаха защото хотела и без това им осигурява транспорт!Питах дали има денонощен транспорт в Дания, не знаеха за Копенхаген, но в техния град транспорта бил от 7:00 до 22:00ч.Идеята им се стори странна, като констатираха (на третия ден) че нощно време в софия работят само заведенията и транспорта би бил само за персонала и хората излезли да се забавляват…попитаха има ли заводи в града или големи администрации които работят денонощно за да се мисли за транспорт…еми няма…за пияниците само ще се организира транспорт, и то само за платежоспособните… в крайна сметка - от аерогарата хотелите осигуряват транспорт, бърза справка в интернет ще покаже че влакове тръгват все по време по което си има градски транспорт … накрая попитах мой приятел, студент във Франкфурт - не им е денонощен транспорта а и той бил студент все пак и не можел да си позволи да ходи по дискотеки…
е наще студенти могат… те нищо не плащат защо пък тъпите шопи да не им направим и денонощен транспорт в града, който иначе е мръсен, грозен и тяхното горно-нанадолнище колко е по-чисто и нямат и престъпност…
за София до последно ще се боря тая "страхотна"идея да си остане само идея

Ок нека не е денонощен транспорта, не вярвам че ще го направят и няма да го направят. Но сега говорих със сестра ми тя учи в Бремен, Германия. Там транспорта е денонощен само петък и събота, а през останалите дни е до 12h. Мисля, че е напълно осъществимо! Със сигурност ще има много хора ползващи подобен транспорт петък и събта.

Изчетох доста мнения днес по темата и мисля, че ако се пусне събота и неделя 280 и 94 плюс още 3-4 линии, ще е най добре. Не може да се покриват всички квартали това е ясно, за там има таксита или пеша, но най малкото с основните линии може да се скъси дистанцията до тези квартали.

Също така през седмицата ще е най-добре да се удължи работното време на повечето линии до към 1 часа, защото чесно казано и аз се въздържам от градски транспорт след 21 или 22 особенно за по-големи преходи поради опасност да се озова на някоя спирка и да чакам нещо което няма да доиде защото не е до толкова късно или от сорта.

Метрото и на мен ми се вижда адски нерентабилно sad.gif но няколо малки рейсчета ще свършат работа. шофйор ,охрана и се отваря първата врата само. Плащаш качваш се, не плащаш не се качваш!

Лошото е че никога не биха се съгласили да направят линия ст.град-люлин или от този тип. то и за дневният няма, защото не им е изгодно а трябва да се прекачваме като ненормални sad.gif

Но все пак няколко линии с общо колело в центъра (примерно около Софийски Университет) са доста добра оферта. И не мисля, че пускането на съществуващи линии е удачно най-добре нови линии, ново номериране, нови/подобни маршрути. Също така няма смисъл тролей и трамвай да се пускат, няма как да се променят маршрутите пък и не знам как стой вапроса със захранващата им мрежа , все пак и това си е разход, отечки винаги има.

1.50 - 2 лева е добра цена, дори и 2.50 - 3 също не е толкова зле стига да е за цял час и да можеш спокойно да се прекачваш с него. Без карти за градски транспорт. Все пак къде са 3 лева за градски и къде са 10 лева за такси. Най-добре 2та варянта: или 1.50 за единично патуване или 2.50 за билет с прекачване.

А колкото до изказвания от типа: "Много ще е опасно" , "Няма кой да работи", "Ще се возят само наркомани изпанали типове", ще кажа само че за това Трябва да има Охрана, пък и 6 допълнителни линий с интервал 30 минути през нощта им трябват има няма 12 коли т.е 24 Нови работни места или допълнителни смени за съществуващи такива. В цяла двумилионна София все ще се намерят 24 човека да работят нощно време, за допълнително заплащане и каране/возене по пусти улици!

Ето форумче със смислена дискусия от която почерпих част от по горните неща (повечето :) ) : http://forum.gtsofia.info/index.php?showtopic=244&st=100

Пак съм аз! РЕКЛАМИРАЙТЕ ЛИНКА КЪМ ВАС НА ВСИЧКИ ЧЕСТО ПОСЕЩАВАНИ ИНФОРМАЦИОННИ И НЕ САМО САЙТОВЕ, ФОРУМИ, САЙТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА - В ЧЕРВЕНО/ДА СЕ НАБИВА НА ОЧИ!/. Младите копеленца, наркоманчета и идиоти е крайно време да се превъзпитат, дори и насилствено, да се държат възпитано и учтиво, да пазят чисто, да не рушат и чупят, да не посягат да крадат и грабят. Всяка вреда и щета да заплащат двойно - простаците-родители, от които вземат пример за обществено поведение, да платят солена глоба за "удоволствията" на дебилните си отрочета,а самите нагли и безскрупулни злосторници да полагат позорен и тежък обществено полезен труд в чистотата на Сф като цяло/извозването на боклука-чистене на контейнери, метене, миене улици/, в миячките на градски транспорт, общаци в пътното строителство!!! Като няма закон, има канон! Като не става с добро, лечи се със зло! Белким им дойде акъла в главата и краката!
P.S. Видинчанка съм на 32г.! В Шопия пребивавам временно от близо 3г., но съм отвратена и погнусена от местния идиотски и просташки манталитет.

Най-сетне! Блестяща идея! Полезно, необходимо, приемливо!

page 1 of 212next »
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License